Prezentul și viitorul Tîrgu-Mureșului: Dan Mașca, POL, SRI, războiul etnic 

5641
Consiliul Judetean (CJ) Mureș

1. Dan Mașca, POL și SRI: acuzațiile de obicei încep prin propagandă șoptită și nu-i prima și nici ultima dată, când se ivește în campania electorală. Acum alegătorii „bine informați” bârfesc despre cum Dan Mașca si POL-ul sunt inventate de către SRI ca să despice voturile maghiare. Acum patru ani despre PPMT se spunea la fel, iar acum opt ani despre Partidul Civic Maghiar. Nu-i nimic nou, precum nici faptul că mereu există oameni care să creadă acest lucru. Ca să înțelegem de ce: concurența politica îi forțează pe participanți să ofere ce-i mai bun din ei. Cu cât îi mai puternic un competitor, cu atât mai mult trebuie să se îmbunătățească și ceilalți. În schimb Mașca și echipa lui, în câteva aspecte, îi întrece pe ceilalți competitori din spectrul politic: este autentic pentru că de opt ani – repet, opt! – ani le-a dat angajaților maghiari concediu platit pe 15 martie. Lucru cu care competitorii maghiari nu se pot mândri. Este puternic pentru că are un program, și în spatele acestui program se află inteligență. Ne-a arătat o viziune realizabilă, și nu o broșură umplută cu lozinci goale. Și pentru că concurența a devenit mai acerbă, a fost nevoie de o reacție. Se putea reacționa prin a pune un program mai bun pe masă, prin a alcătui o listă din oameni autentici, dar acesta s-a dovedit a fi o sarcină grea. În schimb există cealaltă opțiune, și anume frica deja bine stabilită, care încă mai funcționează. Pentru fundamentarea unei temeri de pierdere, difuzarea bârfelor de genul pare a fi o metoda excelentă. Problema e, că de la atâta nu ne va fi mai bine, nouă târgumureșenilor după 5 Iunie. Și dacă tot vrem teorii cu iz conspiraționist, poftiți una care poate avea și un fundament valid:

2. Dorin Florea este o persoană puternică. Cel puțin în Târgu Mureș în orice caz, așadar înlocuirea lui nu este o sarcină ușoară. Totodată, ca persoană puternică, și-a dobândit și câțiva adversari de-a lungul anilor. Pentru oameni puternici, adversari puternici: spre exemplu Ciprian Dobre, președintele Consiliului Județean Mureș. Se zvonește că Dobre s-ar înțelege cu UDMR pentru schimbul de a rămâne președintele consiliului județean sau chiar invers, ceea ce e aproape tot una. Așa zvonesc aceste voci, că o asemenea înțelegere ar fi benefică pentru o viitoare guvernare PNL-UDMR. Că aceste posibile afaceri de fundal cât de tare ar încătușa Târgu-Mureșul pe următorii patru ani, pe nimeni nu interesează.

3. Fapt: Căderea primului primar maghiar, care ar urma dupa Dorin Florea devine sigură în momentul în care câștigă alegerile. Să nu uităm că tipul e de 16 ani în fruntea unui oraș UNDE ÎNTREBAREA ETNICĂ STĂ PE UN BUTOI CU PRAF DE PUȘCĂ. În fruntea unui oraș unde sub domnia lui de 16 ani nu a prevalat sistemul etnic bazat pe paritate. Maghiarii au pierdut teren în mod constant ÎN CIUDA FAPTULUI CĂ O BUNĂ VREME AVEAU MAJORITATE ÎN CONSILIU! Astăzi, începând de la autoritățile fiscale până la restul instituțiilor publice lucrează o mulțime de persoane de limbă română, care își pot mulțumi poziția lui Florea. După căderea lui Florea ar face orice să-și apere posturile. Cei care neglijează acest punct de vedere, nu știu nimic, n-au învățat nimic din martie negru, pentru că și atunci unul dintre principalele motive declanșatore al evenimentului au fost, că românii care erau băgați în posturi bine plătite sub regimul comunist se temeau pentru privilegiile lor. Proporția etnică a orașului oferea posibilitatea de a se declara necesari și inevitabili prin izbucnirea unui conflict etnic. Soós Zoltán va trebui să se confrunte și cu asta în eventuala lui victorie. NECUNOAȘTEREA STRUCTURII PROFUNDE A SOCIETĂȚII TÂRGUMUREȘENE, PRECUM ȘI POSIBILITATEA ESCALADĂRII PROBLEMEI MENȚIONATE ANTERIOR ÎNTR-UN CONFLICT, ÎN MOD APRIORIC LIMITEAZĂ POSIBILITĂȚILE UNUI PRIMAR MAGHIAR.

4. Gândind mai departe punctul 3, precum și acceptarea faptului că SCHIMBAREA LUI DORIN FLOREA ESTE NECESAR, DAR NU-I DEAJUNS ca cetățenii orașului – maghiari și români de asemenea – să pornească pe calea prosperității, într-o lume unde problemele de nuanță etnică sunt rezolvabile, rezolvate, atunci trebuie să admitem faptul că nu există șansă mai bună decât Dan Mașca. În cazul în care ar fi el primar, orice posibilitate de conflict etnic s-ar minimaliza, totodată este deschis față de maghiari iar programul lui profesional și corespunzător, într-un mandat de patru ani, ar putea scoate din mentalitatea omului de rând – fie maghiar, fie român – frica etnică. Succesul lui ar putea deschide calea si spre posibilitatea unui primar maghiar, care nu doar câștigă o alegere, ci își poate duce la capăt mandatul cu succes, spre fericirea noastră, a tutoror mureșenilor. (În alt context, dar cred ca Frunda György spre exemplu, ar fi fost optim pentru rezolvarea punctelor 3 și 4)

5. Dacă acceptăm teza că Târgu Mureș este un oraș de front, atunci trebuie să acceptăm și faptul că asta înseamnă o posibilitate să fim cel mai bogat oraș din regiune. În schimb războiul rece interetnic, care a caracterizat ultimii 26 de ani a condus astăzi la faptul că orașe care sunt un sfert cât Târgu Mureș sunt mai locuibile și mai agreabile decât orașul nostru. Acest lucru se poate repara doar prin PUNEREA ÎN CENTRUL ATENȚIEI A LUCRURILOR POTRIVITE și nu a sloganurilor fade și de modă veche a partidelor. Cu toate acestea spuse, doar POL are un program acceptabil profesional, defapt nu doar acceptabil ci excelent, care și-ar găsi locul și în orașele occidentale, iar acest lucru merită luat în considerare: oare cât bine ne vor organizațiile politice, care prima dată ne cer semnăturile pe hârtie, ne cer voturile, sufletul și naționalitatea, decât să ne prezinte ce ne oferă ei. Această situație defapt, este specifică fiecărui partid sau alegere din ultimii 26 de ani, dar asta nu înseamnă că trebuie să ne conformăm!

Felcser V. Örs

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.