Public vs. privat

3512

Periodic dăm peste oameni care ridică o sprânceană sau ne fac extremiști când spunem că din bani publici municipalitatea n-ar trebui să investească în sportul profesionist, în divertisment (concerte, complex Weekend, clubul Tineret/Amnezia/cum i-o mai fi zicând acum, cinematograf Arta etc.), în unități de cazare (casa de oaspeți din Weekend, Hotel Tineret) sau alte domenii unde prin excelență este zona privaților și nici o lege din România n-o obligă să investească. Așa cum o obligă de pildă să asigure o rețea rutieră decentă, o rețea școlară, serviciile de utilități publice etc.

Azi dimineață am reluat discuția în grupul nostru de „extremiști”, având invitat la obișnuita cafea un domn care activează în mediul de afaceri local și care ne-a dat dreptate doar parțial. Susținea, de pildă, că dacă cei din Primărie ar fiscaliza și transparentiza veniturile (am încercat să spun mai elegant să nu se mai lucreze la negru și să nu mai fure) din Complexul Weekend, de pildă, am fi surprinși că acel complex produce profit. Ceea ce poate e adevărat, poate nu. Nu știm, pentru că nu avem prezentate transparent și detaliat bugetele din ultimii ani ale complexului și, chiar dacă am avea, nici acelea n-ar putea fi confruntate cu datele de la Finanțe, de pildă, câtă vreme și Complexul Weekend, și Cinema Arta, și Hotel Tineret și toate celelalte instituții din subordinea Primăriei sunt pe codul fiscal al Primăriei, în aceeași oală comună făcându-se toată contabilitatea. Excepțiile sunt puține – probabil singura în acest moment fiind Locativ.

Dar să revenim la esența problemei – implicarea Primăriei, cu tot cu bugetul format din banii târgumureșenilor, în zona unor business-uri private, pentru că vreau să vă redau o parte din argumentele noastre. Să zicem că avem un absolvent de la UAT care termină facultatea la specializarea impresariat artistic și vrea să se apuce de un business în organizarea de concerte la Tîrgu-Mureș. Ce succes credeți că va avea, când tot ce a învățat el în școală va fi complet inutil pe o piață unde Primăria ia din bani publici neobligată de nimeni și organizează 20-30 de concerte pe an?

Alt exemplu. Un proprietar de club vrea să se extindă și să facă un business din asta la Tîrgu-Mureș. Cum credeți că va putea face față pe o piață unde, colegul de partid al primarului, consilierul local Ioan Fărcaș are acces la o zonă din vecinătatea Weekend-ului, unde în ciuda reclamațiilor repetate ale locatarilor de la primele blocuri din Aleea Carpați (care ar fi trebuit să ducă în cazul oricărui alt privat la închiderea localului), afacerea funcționează linișită în continuare? Iar dacă ar vrea să concureze chiar și așa, cum poate să deschidă un local așa de mare ca cel de la fosta Cuba (cel mai spațios club din oraș) în zona căminelor studențești (adică exact acolo de unde vin clienții acestor cluburi)? Iar dacă totuși s-ar încăpățâna și ar încerca, imaginați-vă cam ce atitudine ar avea Poliția Locală, tot subordonată Primarului, atunci când i-ar vizita regulat (cam toți proprietarii de afaceri mici și mijlocii știu)? Și dacă ar mai avea și poziții publice luate împotriva Primăriei, cam cum credeți că va primi autorizația de funcționare, ca Gallery Club sau ca fast-food-ul Laviniei?

Și ca să înțelegeți și mai bine, o să vă detaliez exemplul lui Radu Bălaș, care presupune un strop de imaginație. Gândiți-vă că ați avea o banală frizerie deschisă într-un apartament de la parterul unui bloc. Iar într-o zi Primăria, cum a intrat pe atâtea piețe private unde nu-i treaba ei să activeze, se decide să angajeze 10 frizeri (10 salarii în plus la cel mai mare angajator din oraș, Primăria Tîrgu-Mureș, cu siguranță nu se simt atât de drastic) care să tundă gratuit toți elevii din oraș. Pe când ar termina cu toate școlile, părul primilor elevi tunși ar crește la loc și uite așa ar avea de lucru tot timpul. Primarul s-ar putea mândri cu această „realizare” în folosul cetățenilor, însă chiar ar fi în folosul lor? Câte frizerii ar da astfel faliment? Câți oameni s-ar obișnui că tunsul e în mod natural gratuit (ca transportul în comun pentru pensionari, de exemplu)?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.