Cum am ajuns de la mârâiala inter-etnică la păzit statuile

8386

De vreo 2-3 zile, de câte ori trec pe lângă statuile lui Mihai Viteazul sau Bernády György, observ că un jandarm le ține companie. În prima zi mi s-a părut ciudat, apoi mi-a amintit: e martie, suntem la Tîrgu-Mureș și, te pomenești că paranoia a ajuns așa de mare, încât e nevoie de paza unor obiective „strategice” statuare. Dar uite că situația se repetă de câteva zile încoace la mai multe statui din oraș. La cele sensibile, adică cele ridicate în memoria unor personalități române, respectiv maghiare marcante. Adică majoritatea statuilor din oraș. Așa că, de 2-3 zile, statuia și jandarmul.

Azi, fiind ziua în care secuii vor organiza un miting la Tîrgu-Mureș, tensiunea e atât de mare, încât deja de dimineață s-a postat poliția la intrare în oraș. La fel ca în anii trecuți când, în ținută de intervenție la revolte de stradă, jandarmii s-au postat în intersecțiile mari din oraș și ne-au păzit de un rău imaginar văzut doar de ei.

Sigur, există o sămânță de adevăr de la care pleacă încordarea în public a instituțiilor Statului, pentru că avem de-a face cu o manifestare neagreată de Primărie (nicăieri în legea adunărilor publice nu se folosește termenul de autorizare, adunările publice fiind doar anunțate de organizator, iar comisia de avizare din Primărie de fapt nu are rol de avizare, oricât și-ar dori domnul Bretfelean, cunoscut pentru atitudinile sale șovine, deci corect e manifestare neagreată, nicidecum neautorizată). Trăgând linie, constatăm că deșii organizatorii au anunțat din martie 2015, adică de un an de zile, intenția de a organiza un eveniment public, instituțiile Statului încă n-au fost în stare să formuleze un răspuns definitiv. Nu insist, pentru că s-a scris destul de mult pe tema aceasta, inclusiv în presa centrală.

Așadar, incapacitatea unor instituții ale Statului de a-și respecta propriile legi (organizatorii au câștigat în Primă instanță procesul cu Primăria) duce la încordarea în public a altor instituții ale Statului, pentru a preîntâmpina niște incidente care, în ultimii ani au fost departe ca intensitate și total disproporționate față de răspunsul în forță al autorităților. Iar culmea penibilului face ca acum să plătim din banii de la buget niște jandarmi ca să păzează niște statui. Așa cum jandarmii au bătut niște cetățeni la Pungești pentru că-și apărau niște drepturi pe care Statul n-a reușit să le apere, și la Tîrgu-Mureș incapacitatea Statului de a-și respecta cetățenii care doresc să uzeze de un drept fundamental duce apoi la supra-licitarea forței în spațiul public. O modalitate destul de complexă, dusă la rang de instituții ale Statului, de reinterpretare a zicalei „prostul dacă nu-i fudul, parcă nu e prost destul”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.