Cum se toacă iresponsabil banul public – o analiză pe execuția bugetară a Primăriei

3629

Vorbeam ieri despre analizele și monitorizările pe care Ministerul pentru Consultare Publică și Dialog Civic a început să le publice. Pe lângă acestea, un alt instrument interesant a apărut. Este vorba despre încercarea de transparentizare bugetară, denumită de oficialii din minister Sistemul naţional de verificare, monitorizare, raportare şi control al situaţiilor financiare, angajamentelor legale şi bugetelor entităților publice din România.

L-am încercat și noi, curioși să vedem cum cheltuie banul public Primăria Tîrgu-Mureș în luna ianuarie 2016, potrivit execuției bugetare. Adică cea mai recentă situație publicată online. O puteți citi integral, însă nouă ne-au sărit în ochi următoarele cheltuieli:

  • Posta, telecomunicatii, radio, tv, internet – 217.238 lei. Asta în condițiile în care nu se mai trimit populației înștiințările privind plata impozitelor. În schimb se trimit scrisori sau felicitări atunci când vrea primarul să mai facă propagandă sau se răspunde prin poștă în loc de folosirea email-ului, chiar și când se solicită acest lucru (am încercat). Despre oportunitatea lor vă lăsăm singuri să faceți aprecieri, având acum și costurile aferente unei luni de ianuarie. Ca să aveți termen de comparație, același capitol bugetar, la Poliția Locală este de doar 5.155 lei.
  • Reclama si publicitate – 100.000 lei. Atât costă propagandă plătită de Primărie în principal în presa locală. Într-o singură lună. În condițiile în care vedeam în articolul anterior că de fapt nu are nici o legătură cu informarea corectă a cetățeanului, care nu are acces la informația cu adevărat importantă. La aceste cheltuieli mai adăugați încă 37.440 de lei, tot pentru reclamă și publicitate, dar pentru învățământ secundar superior. De ce are nevoie Universitatea Cultural Științifică a Primăriei nevoie de banii aceștia în ianuarie, când toate universitățile își fac de regulă reclamă în primăvară-vară în preajma admiterilor, nu știm.
  • Sport – Asociatii si fundatii – 1.165.000 lei. Atât ne costă într-o lună asocierile cu cele 5 cluburi sportive privilegiate. Evident, majoritatea sumelor merg la ASA și BC Mureș. Plus 63.224 de lei pentru transport, tot la capitolul Sport. Ca să aveți un termen de comparație, totalitatea drepturilor salariale date tuturor celor de la Poliția Locală, se ridică la aproximativ 726.000 de lei. Iar în suma asta intră tot: salarii de bază, sporuri pentru condiții de muncă, alte sporuri, norme de hrană, contribuții de asigurări sociale de stat, contribuții de asigurări de șomaj, contribuții de asigurări sociale de sănătate, contribuții de asigurări pentru accidente de muncă și boli profesionale. Adică absolut tot ce înseamnă veniturile salariale brute de la Poliția Locală.
  • Alte servicii in domeniile culturii, recreerii si religiei – 423.297 lei. Acesta este capitolul bugetar pentru concertele gratuite și celelalte pomeni electorale. Atât ne-au costat ele în luna ianuarie. A nu se confunda aceste sume cu cele date ONG-urilor culturale prin concursuri de proiecte, care intră separat în alt capitol bugetar.
  • Transport in comun – Subventii pentru acoperirea diferentelor de pret si tarif – 1.914.246 lei. Atât costă într-o lună transportul gratuit pentru pensionari și celelalte categorii care circulă gratuit. După cum se poate vedea, gratuitul acesta este de fapt destul de scump și, în loc să-și pună problema restrângerii numărului de beneficiari sau a numărului de călătorii per beneficiar, Primăria n-a făcut decât să crească și extindă acordarea acestor facilități. Ca să avem un termen de comparație, acolo unde se fac anchete sociale și banii se plătesc direct beneficiarilor verificați și răs-verificați, care sunt și persoane cu invaliditate, suma este de 479.679 lei, adică aproximativ un sfert din suma dată pe transportul „gratuit”. Mai pe înțelesul tuturor, în loc să facă asistență socială serioasă, responsabilă, în baza evaluării corecte a necesităților, Primăria oferă pomeni electorale cu sau fără rost.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.