De ce e periculos să salvăm oamenii de politicieni?

3718

Nicușor Dan și-a lansat candidatura la primăria capitalei spunând că vrea să salveze Bucureștiul de politicieni. Port un respect considerabil pentru activitatea lui de la Asociația Salvați Bucureștiul și transparența deplină în care o derulează, apreciez de asemenea că, iată, candidează a doua oară pentru această funcție, acum din postura de candidat al unui partid nou-înființat, după ce prima dată a încercat ca independent.

În același timp, nu pot să nu văd că, după ce alți actori ai societății civile s-au căznit niște ani de zile să schimbe o lege aberantă și să liberalizeze viața politică, tocmai pentru a ușura accesul oamenilor în competiția cu partidele compromise și, în final, a schimba percepția despre politică, el își propune să salveze ceva de politicieni. Cu alte cuvinte, dacă salvezi ceva de altceva, acel altceva e eminamente răul. De unde și fireasca discreditare a ideii de politică, pe care Nicușor Dan o face acum, conștient și asumat sau nu, chiar din postura de politician. Mi se pare o neglijență pe care n-o așteptam de la un astfel de candidat, care în prima campanie s-a adresat unui electorat mai bine educat, mai bine înfipt într-ale funcționării normale a unui stat de drept. Sigur, se întâmplă departe, la București, iar la Tîrgu-Mureș nu are represalii atât de mari, însă capitala e capitală și nu trebuie uitat că fostul președinte a ajuns la Cotroceni venind din scaunul din primar general al capitalei.

În rest, sper să ducă o campanie corectă, îmi doresc să câștige primăria capitalei și să demonstreze că politica poate fi adusă mai aproape de definiția ei. Compromiterea perpetuă, din fașă, a ideii de politică mi se pare total contra-productivă și chiar periculoasă. Am mai avut de dimineață o discuție despre anarhism cu un coleg căruia i se pare foarte fain să fii anarhist, însă rămân la părerea mea că idealismul legat de anarhism îți trece rapid la prima bâtă-n cap. Ceea ce nu doresc nimănui, pentru că Piața Universității sau Martie ’90 la Tîrgu-Mureș ne-a arătat că de obicei nu prea avem de câștigat din (așa-zisul, pentru că anarhism în stare pură greu găsim) anarhism.

2 COMENTARII

  1. colegul tau anarhist iti transmite ca asa cum nu fac nimic impotriva statului si a ordinii statului de drept… am dreptul sa sustin ideea ca fiecare individ in societate sa fie unic, sa nu fie reprezentat de altii ci sa se reprezinte pe sine, sa nu fie obligat sa supuna majoritatii si sa-si doreasca ca si scop lipsa administatiei de orice fel, a granitelor, cu libertatea individuala absoluta.

    dar scopul e un ideal… care iti da o directie. nu e obligatoriu sa-l atingi. dar ai o directie 😉

    • am înțeles. e un ideal, idealul presupune perfecțiunea, iar eu nu cred în perfecțiune. 🙂

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.