Despre spațiile din cetate și cum nimeni n-ar avea voie să le ocupe permanent

5930

S-au finalizat lucrările mari de reabilitare ale cetății medievale, deși am scris aici despre cum s-au grăbit oficialilii Primăriei să-i taie panglica încă de acum aproape un an. Despre atenția la detaliu în executarea lucrărilor, aici. În fine, acum lucrările sunt finalizate, se licitează tot felul de achiziții pentru funcționalitatea spațiilor. Spații de care nu știm încă cine și cum va dispune. Știm însă că deja multe din ele sunt ocupate. Doar că Primăria spune că nu-s ocupate. Iată un pasaj dintr-o adresă oficială, în care reprezentanții Primăriei explică:

„Spaţiile din Cetatea Tg Mureş, nu au fost nici concesionate şi nici închiriate, fiind doar puse la dispoziţie cu caracter temporar pentru organizarea unor diferite activităţi, cu ocazia unor evenimente. De exemplu: cu ocazia Zilelor Tirgumureşene, au fost vernisate un număr de 11 expoziţii, s-au desfăşurat activităţi în Corpul B şi C pentru Târgul de Arte şi Meserii, în Bastionul Croitorilor pentru activităţile Teatrului Scena, sâmbătă 21 mai 2016 s-au desfîşurat activităţi în tot spaţiul Cetăţii cu ocazia evenimentului “Noaptea Europeană a Muzeelor”, iar duminică 22 mai 2016 un spectacol cu ocazia evenimentului Ziua Mondială a Diversităţii Culturale pentru Dialog şi Dezvoltare, în perioada 27 iunie – 8 iulie 2016 “ Tabăra de Cultură şi Limbă Germană”, organizată de Asociaţia Gimnaziului Friedrich Schiller Tg Mureş, în 8 iulie 2016 lucrările “Universitătii de Vară”, a Universităţii Petru Maior cu tema “Tradiţii şi Inovaţii în Valorificarea Patrimoniului Cultural” în Corpul E şi Bastionul Croitorilor etc. Activităţile desfăşurate în Cetate, se aprobă ca urmare a unor solicitări depuse la Registrul Unic al Serviciului Public de Utilităţi Municipale din cadrul Primăriei Municipiului Tîrgu Mureş şi, când acestea se desfăşoară în exterior şi implică participarea unui număr mai mare de oameni, cu acordul Comisiei de avizare şi aprobarea Primarului Municipiului Tîrgu Mureş.”

Situația descrisă astfel de Primărie, nu coincide absolut deloc cu realitatea din cetate. În fapt, sunt cel puțin 2-3 trupe de teatru (Scena, Teatru 74 și Yorick) care ocupă spații permanent. Ba chiar există și asociații care au înregistrate sediile sociale în spații din cetate. Dacă veți consulta lista asociațiilor și fundațiilor din Tîrgu-Mureș (nu e completă, e doar varianta agreată de Primărie) atunci veți vedea asociații ca Societatea Culturală Miorița sau Asociația Centrul Multimedia Teatru 74 că au sediul social înregistrat în spații din cetate, iar Asociaţia Culturală Yorick sau Fundația Culturală Scena au puncte de lucru în spații din cetate. Dacă acele spații nu sunt închiriate/concesionate, teoretic acele ong-uri aveau probleme la înregistrarea în Registrul Asociațiilor și Fundațiilor, deci undeva fie există o problemă juridică, fie cineva minte.

Cei de la Primărie mai precizează că respectivele spații vor putea fi concesionate sau închiriate, însă doar ulterior adoptării unei HCL în acest sens, care ar fi baza legală pentru închierea contractelor:

„Spaţiile din Cetatea Tîrgu Mureş, vor putea fi închiriate sau concesionate, doar în urma unei aprobări a Consiliului Local Municipal, în conformitate cu destinaţiile deja stabilite şi realizate prin Proiectul de “Reamenajare şi Conservare Cetatea Tîrgu Mureş”. Formalităţile privind închirierea sau concesionarea, sunt întârziate şi vor putea fi finalizate, doar în urma unei Hotărâri de Consiliu Local Municipal, cel mai probabil în luna octombrie 2016. Bineînţeles că toate propunerile privind modalităţile de închiriere sau concesionare a spaţiilor vor fi publice cu cel puţin 30 de zile înainte de a fi luate în discuţie şi aprobate de către Consiliu Local Municipal”.

Undeva fie firul juridic se rupe și s-au încheiat acte fără bază legală, fie Primăria nu ne spune toată povestea închirierii/concesionării spațiilor din cetate. Realitatea de acolo și cea din acte ne arată că există activitate permanentă și deci ocupare permanentă a anumitor spații. Probabil, fără baza legală sau, în caz contrar, există un interes pentru care Primăria nu ne dă situația completă, cu toate informațiile la zi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.