Nu călcați iarba și lăsați-ne să tăiem copacii!

3837

Deja sunt câțiva ani de când a început la Tîrgu-Mureș disputa dintre oameni și autoritatea locală. Unii apără zonele verzi, ceilalți le distrug. Nici în ziua de azi n-am văzut un Registru al Spațiilor Verzi cerut de lege, pe baza căruia autoritatea locală să poată fi trasă la răspundere pentru măcelul pe care-l produce în fiecare sezon cald în zonele verzi din oraș. În ciuda disputelor repetate, autoritatea locală se încăpățânează să-și vadă autist de treabă, adică de tăiat și redus spațiul verde. Așa cum se vede în imaginea de mai jos.

1609792_10206353972676461_9011990691983889109_n

Sursa foto.

Și nu doar că se taie, dar primim noi amenințări. Deși anul trecut a fost o lungă dispută pe marginea tăierii arborilor de pe Bulevardul Cetății, iar în urma opoziției puternice a oamenilor Primăria a dat înapoi, acum suntem din nou puși în gardă de primar, care ne spune pe site-ul Primăriei că e obligatoriu să fim de acord cu el și că respectivii arbori trebuie tăiați: „Nu îmi place aspectul copacilor şi îmi doresc ca şi cetăţenii oraşului să fie de acord să înlocuim acei copaci bătrâni, cu nişte copaci mai frumoși, cu un colorit plăcut. Bulevardul Cetăţii merită şi trebuie să arate mai bine. Am lăsat copacii mai bătrâni încă puţin, am avut deja două tentative de a le prelungi viaţa, dar nu trebuie să ne îmbătăm cu apă rece şi să înţelegem că mulţi dintre aceşti copaci sunt un pericol chiar şi pentru casele oamenilor”. Deci degeaba ne tot opunem noi, că domnului primar nu-i plac acei copaci, așa că trebuie să-i dăm jos.

În ciuda soluțiilor oferite gratuit, rezultatul continuă să fie același, iar optica primăriei este îngustă și, din păcate, în direcția greșită. Spațiul verde e un moft, care și atunci când îl avem trebuie să-l folosim la admirat, nu utilizat efectiv. Așa cum au simțit pe pielea lor niște tineri care au vrut să stea câteva minute pe iarbă, la cetate și au fost luați la rost de administratorii cetății, care nu s-au lăsat până nu și-au tras dreptatea de partea lor plantând semne care interzic pășitul pe iarbă. Detalii aici.

12933139_10208079791169043_8082816254678437059_n

Evident că e atât de aberant încât te lasă fără cuvinte o astfel de abordare a utilizării spațiului verde, în condițiile în care tot tu, gestionarul lui, ești și cel mai mare dușman al acestuia. Dacă singura utilitate directă a gazonului, aceea de a te așeza pe el îți este interzisă, vine și îndreptățita dilemă: pentru ce l-ați mai montat?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.