Primăria cumpără nejustificat Baza Forza, doar pentru că se vinde

8613

Scriam aici, în urmă cu o lună, despre alocarea de fonduri pentru noi investiții la Academia de Sport, inițiativă a Primăriei Tîrgu-Mureș, materializată între timp printr-o hotărâre adoptată de Consiliul Local. Acea bază, deși este în proprietatea municipalității, deci în teorie a întregii comunități, este folosită în fapt doar de clubul ASA 2013 și, pe viitor, de Centrul Regional de Excelență în Fotbal, unul din cele 8 din România, unice în lumea civilizată a fotbalului european. De ce am început cu toate acestea? Pentru că dacă mâine cineva dintre tîrgumureșenii care dețin deja un club de fotbal sau doresc să pună bazele unuia, ar vrea să folosească baza comunității din care face parte și unde plătește taxele și impozitele, nu va avea loc de clubul ASA 2013, club la fel de privat ca oricare alt club privat.

Vorbim despre o discriminare vădită, în ciuda unei declarații făcute de primarul Dorin Florea, citat aici, la inaugurarea bazei, pe care o să-mi permit să o reiau: „Academia a fost ideea lui Claudiu Maior şi vine ca un cadou pentru toţi cei care au făcut ceva pentru sport, oameni care au pus mult suflet şi este destinată copiiilor noştri”. Mai exact, așa cum ne arată practica, doar o parte din copiii noștri, cei care merg la ASA 2013.

Și se pare că nu e destul să avem parte doar de discriminările deja existente (pe lângă cea de acces la baza de la Academia de Sport, cea mai mare e cea legată de finanțarea prin asociere directă fără concurs de proiecte), ci mai e nevoie de una suplimentară. La ședința CL din această săptămână, unul din punctele dezbătute și aprobate, a fost legat de intenția Primăriei de a achiziționa o nouă bază sportivă. Proiectul privind achiziţionarea în proprietatea Municipiului Tîrgu-Mureş a terenurilor şi dotărilor aferente situate în Tîrgu-Mureş str. Insulei nr. 1, așa cum a fost el denumit, pe care îl puteți citi integral aici.

Veți observa parcurgându-l că este vorba de achiziția bazei sportive Forza, de aproximativ 12.000 de mp, la un preț care va fi de maxim 1,6 milioane euro (oferta făcută de proprietari – familia Aron prin societatea Drill Invest) și minim 0,9 milioane de euro (evaluarea Primăriei). Ce cumpără Primăria? Răspunsul îl găsim în expunerea de motive a hotărârii:

  • 6 terenuri de tenis de câmp acoperite cu zgură, dintre care două terenuri sunt dotate cu o instalaţie de iluminat pentru practicarea sportului pe timp de noapte,
  • balon presostatic, care permite practicarea tenisului de câmp pe timpul iernii,
  • sală de fitness dispusă pe două nivele şi dotată cu aparate de top,
  • saună, solar, bar de zi, parcare privată, vestiare, duşuri, echipament supraveghere video, sistem alarmare efracţie.

Nu știm deocamdată prețul final pe care-l vom plăti pentru această achiziție, întrucât hotărârea proaspăt adoptată este una de principiu și prevede inclusiv constituirea unei comisii de negociere a prețului final.

Știm însă că la capitolul oportunitate nu avem absolut nimic pe listă. De ce? În primul rând pentru că, deși se numește chiar expunere de motive, documentul care însoțește hotărârea de principiu recent adoptată, nu oferă absolut nici un motiv care să justifice achiziția, în afară de adresa proprietarilor prin care aceștia își manifestă dorința de a vinde baza. Iar dacă luarea unei decizii de achiziție a unei baze de aproximativ un milion și ceva de euro se ia doar pentru că ea este de vânzare, atunci trebuie să ne ridicăm semne de întrebare privind înțelepciunea cu care aleșii locali înțeleg să gestioneze banii contribuabililor. În al doilea rând, Primăria nu are nici un club de tenis în administrare și ar fi absurd dacă ar avea. Așadar, nu găsim urmând logica bunului-simț și a prezumției de bună-credință nimic.

În schimb, nu putem să nu constatăm că baza se află gard în gard cu stadionul Transil, unde ASA 2013 își desfășoară meciurile de pe teren propriu. Și atunci revenim la problema expusă inițial: de ce trebuie să plătim din banii noștri o bază sportivă care cel mai probabil va fi folosită discreționar de un anume club privat privilegiat, în timp ce restul cluburilor sportive din oraș sunt discriminate?

Despre Drill Invest, societatea condusă de Adina Aron, puteți găsi informații financiare aici, astfel că puteți observa că în ultimii ani înregistrează constant profit, chiar dacă au existat fluctuații.

4 COMENTARII

  1. Corect, furt din nou pentru sectantul cu mita de la Coral.plus afacere pe aronul fost consilier, dar judetean

  2. Ar fi interesant, in special jurnalistic, de investigat cum Drill Invest a devenit proprietar al acestui teren prin 2009-2010 parca.
    Din cate imi aduc aminte, dl Aron (pe atunci consilier local) a propus o HCL prin care municipiul vindea acest teren catre dumnealui. Adica el a centrat , el a dat cu capul.
    Iar acum municipiul cumpara inapoi. Buy back, cum ar veni
    Intersant ar fi de vazut cam cu ce suma a cumparat odinioara Drill Invest…

  3. o fi intrat madam aron in partidul mafiotului. dna profesoara de franceza, something

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.